Ženski kutak

Žene, legende motociklizma

Danas to nije retkost, žene se često sreću u motociklizmu, što kao vozačice, što kao suvozačice, ali pre to nije bilo tako. Žene koje su ulazile u moto svet, posmatrane su nekim drugim očima i retko je bilo moguće susresti nežniji pol na dva točka.

Ove dame borile su se protiv stereotipa i izborile su se da danas svi budemo jednaki. Vreme je da ih upoznamo.

Avis i Effie Hotchkiss

Avis i Effie Hotchkiss bile su majka i ćerka iz Bruklina. Effie Hotchkiss je naučila da vozi sa 16 godina i njen prvi motocikl je bio Marsh & Metz.

Godine 1915. nabavila je novi Harlei-Davidson model 11-F sa prikolicom, prvi H-D koji je imao 3-brzinski menjač. Imala je ambiciju da postane prva žena koja je prešla Sjedinjene Države na motociklu. Drugog maja 1915. krenula je sa svojom majkom Avis u prikolici i trebalo im je dva meseca da stignu do San Franciska. Uspeh njihovog putovanja učinio je Effie i Avis Hotchkiss prvim transkontinentalnim ženskim motociklistkinjama.

Dorothy Smith (1912 – 1999)

Doroti “Dot” Smit (Dot Robinson) bila je kaskaderka na motociklima 1930-ih i 1940-ih. Bila je suosnivačica i prva predsednica ženske vozačke grupe „Motor Maids” i 25 godina je nosila predsedničku titulu. Motor Maids je osnovana u San Francisku 1940. godine i bila je jedna od prvih ženskih motociklističkih grupa stvorenih i najstarija je još uvek prisutna u Sjedinjenim Državama.

„Osnivajući Motor Maids, Dot je odlučila da ujedini žene vozačice, da pokaže da možeš da voziš motocikl i da i dalje budeš dama. Nikada niste mogli videti Dot bez šminke. Kada nije bila na svom motociklu, izgledala je spremna da osvane u modnom časopisu.

Dot je postavila standard za žene motociklistkinje. Ona je dokazala da možete biti dama i još uvek voziti motocikl. Ona je utrla put ženama da voze motocikle. Žene devedesetih i dalje mogu biti doktorke, advokatice, učiteljice, inženjerke, računovođe, službenice, blagajnice, domaćice, majke, bake, a mogu i dalje da izađu, sednu na motocikl i odvezu se u nepoznatom pravcu.

Dot je bila žena ispred svog vremena. Godine 1939., prateći ideju koju je formulisala Linda Dugeau, Dot se provozala širom Sjedinjenih Država tražeći žene koje su posedovale i vozile sopstvene motocikle. Pronašla je 51 damu koje su postale članice Motor Maids Amerike, sada poznatih kao Motor Maids. Do danas, osnivačka premisa da se grupa sastoji od žena koje poseduju i voze sopstveni motocikl i dalje je okosnica organizacije.”

Mary McGee (1936 )

Mary McGee, američka pionirka motosporta, bila je prva žena koja se takmičila u motociklističkim drumskim trkama i motokrosu u SAD. Takmičila se od 1960. do 1976. godine.

Meri je takođe bila prva žena koja se takmičila na MC/FIM motociklističkoj trci u SAD – 1960, jedina žena koja je vozila Baja 500 solo – 1975 i prva žena koja je završila Baja 1000 – 1968.

Godine 2000, nakon što se preselila u Severnu Nevadu i upoznala stare prijatelje motocikliste, kupila je Husqvarnu iz 1974. od 250 kubika i počela je da vozi u ženskoj klasi u starovremenskim motokros događajima. Počela je u klasi za starije od 60 godina, a zatim je nekoliko godina kasnije prešla u klasu za starije od 70 godina.

McGee je proglašena za FIM legendu za svoju pionirsku karijeru u motociklističkim trkama. Uvrštena je u Kuću slavnih motociklizma AMA 2018.

Beryl Swain (1936–2007)

Beryl Swain je bila žena moto trkačica iz okoline Londona. Godine 1962. postala je prva žena koja se takmičila na TT Ostrvu Man, završivši na 22. mestu na Itomu od 50 kubika posle dva kruga. Uprkos tome što je ostala bez pete brzine, uspela je da dostigne prosečnu brzinu od 77.7 km/h u inauguracionoj trci od 50cc na Ostrvu.

Njeno dostignuće nije dobro pristajalo svetu motociklizma kojim dominiraju muškarci, koji je smatrao da je sport previše opasan za žene. Kao rezultat toga, uveli su minimalnu težinu vozača koju Svain nije mogla ispuniti, čime su joj oduzeli dozvolu. Tek 1978. žena se ponovo utrkivala na ostrvu, kada je ušla Hilari Mason.