Najvažniji kriterijum pri odabiru kacige je prijanjanje

Ranije su kacige postojale u dve boje – crna i bela. Danas su jednobojne kacige prava retkost, a od silnog šarenila koje prvo privuče pažnju pri kupovini kacige, novajlije često zaborave da kacigu biraju po obliku glave i prijanjanju koje kaciga ima na njihovu glavu. Bitno je da kaciga izgleda dobro, ali je mnogo bitnije da kaciga ne bude preuska ili previše labava. Pored prijanjanja, mnogo je bitna i pozicija kajiša u odnosu na vašu bradu, kako vam kaciga ne bi spadala.

Ukoliko nosite naočare za vid, ne zaboravite da ih stavite prilikom probe, jer je u vašem slučaju prostor između glave i kacige namenjen za naočare veoma bitan.

ECE 22.05 standard

Dok je izbor zaštiten garderobe prepušten motociklistima, standardi za kacige je jasno definisan propisima. ECE 22.05 je sertifikat koji potvrđuje da je kaciga prošla neophodna testiranja i da je bezbedna za korišćenje.

Do sada ste se sigurno susretali sa ovom oznakom na kacigama koje koštaju svega sto evra, a ista je oznaka i u kacigama od hiljadu. U čemu je razlika? Pored toga što može postojati razlika u materijalima koji se koriste i opreme koja je postavljena na kacigu, ne treba zaboraviti da ECE 22.05 potvrđuje da kaciga zadovoljava minimalne zahteve bezbednosti za nivo zaštite koji je definisan za kacigu.

Poređenja radi, bezbedonosne standarde prošli su i Fiat Punto, ali i najnoviji Volvo, ali je njihov nivo zaštite veoma različit. Slično je i kod kaciga.

Svakako, odabir kacige zavisi i od vaših mogućnosti, ali budite sigurni da sve kacige koje su dostupne u motoroom webshopu garantuju određen nivo bezbednosti i sa njima je vaša glava zaštićena.

Tipovi kaciga

Osim pravilnog prijanjanja na glavu, još jedan faktor koji moramo razmotriti kod odabira kacige, svakako je vrsta motocikla za koju planiramo da koristimo kacigu. Kratak pregled kaciga koje postoje nalazi se u nastavku.

Fullface kacige

Najpopularniji tip kacige. Fiksni štitnik za bradu pruža maksimalnu bezbednost vaše glave, dok aerodinamični oblik kacige pruža visoke performanse pri velikim brzinama. U relanosti ima širok spektar upotrebe, od kacige za putovanja, do kacige za moto trke.

Kompletnu ponudu fullface kaciga pogledajte ovde.

Flip-Up kacige

Posebna vrsta kaciga koje pokrivaju celo lice, izrazito popularne u poslednje vreme. U odnosu na fullface kacigu, znatno se lakše stavlja na glavu i vrlo često dolazi sa integrisanim sunčanim naočarima. Najveća mana ovih kaciga je težina, koja je zbog mehanizma za podizanje “brade”, znatno veća. Mogu se nositi u svim prilikama, osim za offroad i upotrebu na trkačkoj stazi. Vrlo su popularne kod vozača koji putuju motociklima.

Kompletnu ponudu flip-up kaciga pogledajte ovde.

Motocross kacige

Specifične kacige, prepoznatljivog izgleda, namenjen off-road vožnji. Motocross kacige nemaju vizir jer bi se isti prilikom upotrebe zamaglio i isprljao. Imaju izduženu bradu i veliki “kačket” koji vozača štiti od blata, kamenja, …Odlikuje ih veoma mala težina i mnogobrojni otvori za vazduh, što je veoma bitno kod offroad vožnje. Odlikuje ih slaba aerodinamičnost. Uz kacigu je potrebno kupiti specijalne naočare.

Pogledajte kompletnu ponudu motocross kaciga ovde.

Enduro kacige

Ukrštanjem fullface i motocross kacige, nastale su enduro kacige koje najveću primenu imaju među vozačima velikih enduro motocikala. Vizir na ovim kacigama čini ih vrlo pogodnim za loše vremenske prilike i hladnoću, a izdužena brada i kačket omogućavaju hvatanje u koštac sa šljunkovitim putevima.

Kompletna ponuda enduro kaciga dostupna je ovde.

Džet kacige

Otvorena kaciga, bez zaštite za bradu. Logično, ovakve kacige znatno su nebezbednije od fullface i flipup kaciga. Sa druge strane, znatno su lakše i prozračnije, što ih čini idealnim za vožnju po veoma toplom vremenu. Nisu prilagođene za velike brzine i najčešću primenu imaju na skuterima i kruzerima.

Pogledajte kompletnu ponudu džet kaciga ovde.

Šlem

Iako izgleda “cool” i po vrućini pružaju protok ogromnoj količini vazduha, ove kacige, ako ih tako možemo nazvati, ne ispunjavaju ECE 22 standard i nisu preporučljive.

Kako odabrati idealnu kacigu?

Kada smo saznali sve o kacigama, ostaje još da saznamo koja je idealna za vas. Ispod se nalazi Motoroom vodič za kupovinu kaciga, gde ćete u četiri jednostavna koraka saznati koja je kaciga idealna za vas i vaše potrebe.

87

Koja je kaciga za vas?

1 / 4

Koji tip motocikla vozite?

2 / 4

Gde najčešće vozite?

3 / 4

U kojim uslovima najčešće vozite?

4 / 4

Da li nosite naočare?